Lacul Sfânta Ana

Lasă-te vrăjit de frumusețea creată de activitatea vulcanică începută acum mii de ani și de valorile naturale unice care sunt ascunse în acest tărâm de poveste!


Numai aici poți descoperi lacul format într-un crater vulcanic nealterat, singurul de acest fel în Europa Centrală și de Est, fiind totodată unul dintre cele mai apreciate și vizitate atracții turistice din Ținutul Secuiesc. Lacul Sfânta Ana se află la o atitudine de 950 de m într-unul din craterele gemene al Masivului Ciomatu-Puturosu (Munții Harghita). 

Lacul are o formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m. Lacul își completează apele numai din precipitații, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează și emanațiilor mofetice prin fundul lacului și prin pereții craterului.

Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că "Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții". Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.

Pe malul lacului poți găsi și capela romano-catolică cu hramul Sfântei Ana construită și întreținută de comunitatea locală din satul Lăzărești. 

Dacă ai ajuns la lac probabil ai observat și că ești într-o arie naturală protejată, administrată de custozi, așadar te rugăm să respecți regulile de vizitare, să lași după tine doar urmele bocancilor și să iei cu tine doar amintirile :). 

Te invităm să descoperi Narnia noastră, adică Tinovul Mohoș aflat în vecinătatea lacului la o altitudine de 1050 m. Este una dintre cele mai valoaroase arii naturale protejate din România, fiind cunoscut mai ales datorită plantelor relicte glaciare și a vegetației specifice turbăriilor. 


Vedeta rezervației este planta carnivoră Roua cerului, dar la fel de frumoase și interesante sunt și speciile de rogozuri, Andromeda polifolia, lugalaria sau bumbăcărița. Fiind de fapt un strat de turbă care s-a format pe un lac, toată vegetația din interiorul tinovului s-a adaptat, oferind astfel un mediu adecvat pentru vegetație forestieră alcătuită din pin silvestru, mesteacăn pitic, mesteacăn pufos.


Nu îți zicem mai mult, te lăsăm să descoperi, dar trebuie să știi că vizitarea rezervației este posibilă doar cu ghid. Caută custodele rezervației și vei afla tot ce trebuie să știi atât despre formarea tinovului cât și despre speciile rare ascunse în acest tărâm de poveste.