Regulament


Regulament Triatlon XSALT / Campionat Național de Cross Triatlon - CTS 2

Evenimentul va fi organizat conform Regulamentului de organizare a competiţiilor al FRTRI.

REGULAMENT OFICIAL 

Introducere. Descrierea evenimentului.

Triatlonul XSALT (Xterra Saint Ana Lake Triatlon) este un concurs de triatlon organizat de Asociația Adventure din Băile Tușnad în parteneriat cu Clubul Sportiv Extreme.

Triatlonul presupune parcurgerea succesivă de către concurenți a trei probe sportive contra cronometru: înot, ciclism și alergare. 

Triatlonul XSALT se va desfășura în zona lacului Sfânta Ana și împrejurimi.
Participanții sunt profesioniști și amatori, juniori și seniori, femei și bărbați. Startul se dă împreună.
Majoritatea concurenților sunt AMATORI. Astfel, concursul "SAINT ANA LAKE EXTERRA TRIATHLON" se înscrie în categoria concursurilor dedicate sportului de masă.
Cursa este divizată pe categorii de sex, vârstă și organizatorul își ia libertatea, pe lângă clasamentele obișnuite unui astfel de concurs, să facă un clasament separat pentru angajați corporate.
Organizatorul își ia libertatea de a premia și alte persoane în afara de locurile 1, 2 si 3 de la fiecare categorie.
Organizatorul își ia libertatea de a da și premii pe criterii absolut subiective.
În timpul total sunt incluși și timpii de tranziție.
În zona de tranziție nu este permisă atingerea sau mișcarea echipamentului unui alt concurent.
Respectarea traseului se face în proportie de 100%. Este obligatorie trecerea pe la toate punctele de control. Orice "tăiere" sau "scurtare" aduce descalificarea concurentului.
Acceptarea înscripționării numărului de concurs pe brațul drept (de către organizator) este obligatorie.

DATA ȘI LOCAŢIA DE DESFĂŞURARE A COMPETIŢIEI

10.07.2021 începând de la ora 17:00 până la ora 23:00 preluarea kitului de participare, informare, ședință tehnică, ultima posibilitate de înscriere la XSALT și la XSALT Kids Race  – Locația parcul central Băile Tușnad vizavi de biserica catolică din centru. 

11.07.2021: 
- începând de la ora 08:00 check-in în zona de tranzit (depo) până la ora 09:30. La ora 09:30 se închide zona de tranzit.

- start XSALT Kids Race: 09:00 (50 m. înot, 1200 de m. bicicletă și 200 de m. alergare)

- festivitate de premiere XSALT Kids Race: ora 10:30

 - START XSALT: ora 11:00

Timpul limită pentru competiție va fi de 5 ore. Dacă un concurent la ora 15:00 nu a trecut de ultimul check-point atunci când ajunge la ultimul check-point va lăsa chipul de competiție și va anunța prin voluntari arbitrul de competiție de terminarea competiției. 

Traseul

Concursul de triatlon se va desfășura pe distanța 800 m înot, 21 km bicicletă, 6.2 km alergare.
Toţi concurenţii trebuie să participe la şedinţa tehnică din ziua competiției.
La preluarea kit-ului de participare, fiecare participant trebuie să semneze declaraţia de participare pe proprie răspundere. Pentru minorii între 14 şi 18 ani, declaraţia trebuie să fie semnată atât de participant cât şi de unul dintre părinţi.
Este necesar să aveți asupra voastră actul de identitate (carte de identitate sau pașaport).

ÎNOT
Proba de înot se va desfășura în lacul Sfânta Ana, iar traseul va fi delimitat prin balize.
Proba de înot se desfășoară în două etape a câte 400 m, între etape concurentul trebuie să alerge 50 m.
Se va înota prin exteriorul spaţiului marcat de organizatori prin balize.
Este obligatorie purtarea căștii de înot.
Nu este permis înotul cu alte echipamente ajutătoare, cu excepţia costumului de neopren, a căştii şi a ochelarilor de înot.
Pentru temperaturi ale apei mai mici de 16 C costumul de neopren este obligatoriu.
Pentru temperaturi ale apei mai mari de 24 C costumul de neopren nu este permis.
Pentru temperaturi ale apei mai mici de 13 C, proba de înot va fi înlocuită cu alergare.
Organizatorii vor anunţa temperatura apei înainte de concurs cu o oră.
În caz de crampe musculare sau orice alt inconvenient concurentul poate să ceară de la una din cele trei bărci care supraveghează proba să fie dus la mal.
De asemenea participanții la proba de înot sunt conștienți ce înseamnă înotul în ape deschise și își asumă eventualele riscuri la care se supun în cadrul acestei probe.

CICLISM
Regulamentul probei de bicicletă
Echipament obligatoriu:
– bicicletă care să corespundă traseului anunţat de organizatori
– concurenţii sunt obligaţi să poarte cască pe tot parcursul traseului de bicicletă; casca de bicicletă trebuie pusă şi legată înainte de părăsirea zonei de tranziţie. Abaterile vor fi penalizate cu 2 minute de aşteptare la ieşirea din zona de tranziţie (penalty box).

Pentru bucăţile de şosea sau drum accesibil maşinilor, concurenţii sunt obligaţi să respecte regulile de circulaţie. Abaterile de la această regulă atrag o penalizare sau descalificare.

Traseul va fi marcat pe toată distanţa. Ieşirile din traseu sau ratarea unui check-point vor atrage descalificarea concurentului/echipei.

Organizatorii nu sunt responsabili pentru defecţiunile care pot să apară la bicicletele concurenţilor.
În cazul unei defecţiuni, concurentul îşi poate repara singur bicicleta sau cu ajutorul unui alt concurent. Nu este permis ajutorul din exterior.

Numărul de concurs primit în kit-ul de participare trebuie montat pe ghidonul bicicletei.
În timpul concursului, cicliștii trebuie să parcurgă traseul preventiv, să adapteze viteza în funcție de condițiile meteo (ploaie, vant etc.), să respecte toate regulile de circulație (unde este cazul). Organizatorii sunt absolviți de orice vină în condițiile nerespectării regulilor de mai sus.

ALERGARE
Regulamentul probei de alergare:
Traseul va fi marcat pe toată lungimea.
Orice ieşire din traseu sau ratarea unui check-point va atrage descalificarea concurentului/echipei.
Numărul de concurs se poartă în faţă, la vedere.
Concurentul trebuie să respecte regulile de circulaţie şi de conduită civică pe toată durata traseului.

Alte prevederi
ESTE INTERZIS – intrarea în punctele de depou a altor persoane decât Organizatori, concurenți, jandarmarie montană și ambulanță/salvamont.

Zonele de tranziţie
În zona de tranziţie, concurenţii la triatlon sau pentru două probe de ştafetă îşi vor lăsa echipamentele necesare. Este strict interzis mersul pe bicicletă în spaţiul zonelor de tranziţie.
După fiecare probă parcursă, concurentul îşi va lăsa echipamentele folosite în zona de tranziţie. Fiecare concurent îşi va aşeza echipamentele în spaţiul marcat cu numărul său de concurs.
În zonele de tranziţie, concurenţii îşi vor schimba echipamentele fără a deranja echipamentele altor concurenţi.

Bicicleta va fi lăsată pe rastelul de biciclete, iar celelalte echipamente vor fi aşezate lângă bicicletă, fără a ieşi în spaţiul de trafic al zonei de tranziţie şi fără a trece în spaţiul destinat altui concurent.
Încălcarea oricărei reguli dintre cele enunţate mai sus pentru zona de tranziţie va fi penalizată cu 2 minute de aşteptare la ieşirea din zona de transfer (penalty box).

Nu este permis ajutorul din exterior pentru niciuna din operaţiile făcute în zonele de tranziţie (scos costum neopren, echipat pentru bicicletă, etc.). Accesul concurenților în zona de tranziție se va face doar pe baza numărului de concurs. De asemenea, în zonele de tranziţie vor avea acces echipa de pază şi protecţie şi membrii echipei XSALT. 

Atât pentru Triatlon cât și pentru Ștafetă, zona de tranziție se va deschide la ora 08:00 în dimineața concursului și se va închide la ora 9:30. 

Schimbul ștafetei se va face la standul alocat fiecărei ștafete, toți participanții la această probă vor parcurge aceeași distanță de la intrarea în zona de schimb a ștafetei și până la ieșirea din această zonă, conform fluxului definit de organizatori. Orice abatere se va penaliza cu 2 minute de așteptare (penalty box). La momentul startului, concurenții la proba de bicicletă pentru ștafetă trebuie să se afle la locul de schimb (standul cu numărul lor de concurs) și să-l aștepte acolo pe colegul care face proba de înot pentru ștafetă. După momentul startului, zona de tranziție pentru ștafetă va fi închisă (nu vor mai putea intra cicliștii). Concurenții care fac proba de alergare pentru ștafetă vor putea intra la stand începând cu ora 11:30 și vor ocupa spațiul din fața standului cu numărul lor de concurs.

Între cele trei probe vor exista zone de tranziție, în care concurenții își vor depozita bicicletele și echipamentul aferent. Pentru evitarea accidentărilor, concurenții se vor urca pe biciclete abia la ieșirea din zona de tranziție și vor coborî de pe ele înainte de a ajunge în zona de tranziție. În zona de tranziție este permis doar accesul concurenților și al organizatorilor. 

Probele

Concurentii vor putea participa fie individual sau în ștafetă formată din 2 sau 3 echipieri. În acest din urma caz, fiecare dintre membrii ștafetei parcurgând câte una sau două din cele trei probe, înot, ciclism sau alergare. Predarea ștafetei se va realiza prin transferarea cipului electronic de cronometrare de la un echipier la altul.
Un concurent individual va putea face parte și dintr-o ștafetă, timpul parcurs în proba sa de înot fiind contorizat și ștafetei din care face parte. 

Condiții de participare

Triatlonul XSALT se adresează tuturor sportivilor apți din punct de vedere medical care au împlinit vârsta de 18 ani la data organizării evenimentului.

Participanții se vor înscrie on-line pe site-ul evenimentului, iar înscrierea va fi validată de către organizatori după ce se face dovada plății taxei de înscriere. Taxa de înscriere și de participare la eveniment este disponibilă pe site-ul oficial [www.xsalt.ro]. Se vor putea acorda reduceri înscrierilor validate prin plata din timp, dar și în alte situații, precum înscrierilor de grup sau din partea cluburilor sportive (după caz).

Toți concurenții trebuie să posede licență FRTRI. În cazul participanților care nu au legitimație emisă de FRTRI, o pot obține la fața locului, la preluarea kiturilor de concurs. Taxa de licență este 10 lei.

Pentru a fi admiși să participe în cadrul evenimentului, concurenții trebuie să-și însușească în mod neechivoc prezentul Regulament prin semnarea unei declarații pe proprie răspundere prin care confirmă inclusiv aptitudinea fizică, medicală și psihică de a participa în concurs și își asumă întreaga responsabilitate, exonerând de răspundere organizatorii pentru orice inconvenient de orice natură ce ar putea să decurgă direct sau indirect din participarea concurentului în cadrul XSALT.

Participanții vor purta în mod obligatoriu casca de înot în cadrul probei de înot, casca de bicicletă pe toata durata și lungimea probei de ciclism. La proba de înot participanții se vor identifica prin numărul de concurs scris pe umărul drept sau pe casca de înot. Numărul de concurs primit în kit-ul de participare trebuie montat pe ghidonul bicicletei iar la alergare în față (pe piept). 

La începutul probei de ciclism participanții sunt obligați să aibă asupra lor un bidon de minim 0,5 l de apă sau alt lichid de hidratare.

Participanții sunt obligați să se respecte între ei, să dea eficiență spiritului de fair-play, să își acorde ajutor în caz de accident, să anunțe organizatorii orice situație care ar putea să afecteze sănătatea sau integritatea vreunui participant. Pentru a limita la minim posibilele accidentări, toate depășirile se vor efectua pe partea stânga.

Participanții sunt obligați de asemenea să conserve mediul înconjurător, să nu arunce gunoaie, ambalaje decât în locurile special amenajate.

Nerespectarea regulilor și condițiilor impuse de prezentul Regulament atrage descalificarea participanților și excluderea acestora din clasamentele realizate. 

Clasamentul. Premierea 

Clasamentul pentru fiecare categorie se face în ordinea sosirii fiecărui participant.
La trecerea liniei de sosire se va cronometra timpul în care fiecare participant va reuşi să parcurgă întregul traseu folosind cipuri de cronometrare.
Se vor întocmi clasamente separate pe fiecare categorie de la fiecare proba. 

Dispoziții finale 

Participanții acordă organizatorilor dreptul de a folosi orice material foto și audio / video cu participanții, cadre individuale su colective, în scopul promovării și mediatizării evenimentului.
De asemenea, prin înscrierea și participarea la acest eveniment, participanții sunt de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către organizatori.
În cazul în care dintr-un motiv sau altul evenimentul va fi amânat sau relocat, organizatorii nu sunt obligați să restituie taxele de înscriere achitate de către participanți; în situația anulării evenimentului organizatorii se obligă să restituie participanților jumătate din taxa de participare. 

Clasament

Premierea se va face în data de 7 iulie, după competiției pe baza unui clasament provizoriu la Lacul Sfânta Ana. Clasamentul final va fi publicat pe site la 48 de ore după sfârșitul concursului.

a) Individual
Clasament pe grupe de vârstă (Age Group). Grupele vor fi după cum urmează: cadeți (14-16 ani), juniori (16-18 ani), 18-19, 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69 ani. Clasamentul se face pe categoriile masculin şi feminin. Grupele 30-34 şi 35-39, 40-44 şi 45-49, 50-54, 55-59, 60-64 şi 65-69 vor deveni 30-39, 40-49, 50-59 respectiv 60-69 dacă într-una din ele vor fi la finalul înscrierilor mai puţin de 5 concurenţi pentru o categorie (M/F). 

Vârsta unui concurent este considerată cea împlinită în cursul anului 2019.

b) Ştafetă
Clasamentul se face conform categoriilor feminin, masculin, mixt si corporate.

CONTESTAŢII

Timpul limită pentru depunerea contestațiilor este de 60 de minute de la finalul competiției. Depunerea contestaţiei este însoţită de suma de 150 Ron, sumă care va fi returnată dacă contestatarul are câştig de cauză.

Contestaţiile pot fi depuse doar în scris la unul dintre organizatori.(organizatorii vor avea veste cu staff) 

LIMITAREA RĂSPUNDERII

Organizatorii nu îşi asumă nicio responsabilitate în ceea ce priveşte utilizarea defectuoasă a echipamentului personal sau utilizarea de către concurenţi a unui echipament inadecvat pentru eveniment.

Participanţii au obligaţia de a respecta recomandările organizatorilor privind înscrierea şi prezentarea la sosire pentru înregistrare, precum şi parcurgerea integrală a traseului, orice tentativă de fraudare fiind sancţionată prin descalificare.

Participarea la XSALT se face pe propria răspundere al fiecărui participant. Organizatorul este exonerat de orice răspundere pentru accidente şi pentru orice alte incidente de ordin medical suferite de participanţi pe parcursul derulării întregii manifestări.

Organizatorii nu au obligaţia de a verifica informaţiile şi documentele furnizate de participanţi la înscrierea în Competiţie şi nu vor fi răspunzători pentru veridicitatea şi corectitudinea acestor informaţii şi documente. În cazul în care se dovedeşte că înscrierea la eveniment s-a făcut prin fraudă, concurentul este descalificat sau înscrierea la eveniment este anulată, după caz.

Asistenţa medicală din timpul desfăşurării curselor la toate probele este asigurată de ambulanţă dotată cu aparatură de resuscitare şi personal medical calificat.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, organizatorii sunt obligaţi să facă public numele câştigătorilor şi premiile acordate în cadrul acestui eveniment. Lista câştigătorilor va fi publicată pe site-ul www.xsalt.ro.

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protecţia datelor personale. Prin urmare, organizatorii se angajează să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale participanţilor şi câştigătorilor la prezenta competiţie şi să le utilizeze conform prezentului Regulament şi legislaţiei în vigoare.

Organizatorii nu îşi asumă nicio obligaţie cu privire la suportarea oricăror altor costuri sau cheltuieli efectuate de concurent în vederea participării la eveniment, în afara taxei de înscriere.