Szabályzat


XSALT Triatlon / Országos Cross Triatlon Bajnokság, 2. szakasz
Szabályzat

A rendezvény a FRTRI Versenyszervezési szabályzata szerint kerül megszervezésre.


HIVATALOS SZABÁLYZAT 

Bevezetés. Rendezvény leírása.

Az XSALT Triatlon (Saint Ana Lake Exterra Triatlon) a Tusnádfürdői Adventure Egyesület által, az Extrém Sport Klubbal partnerségben szervezett verseny. 

A triatlon feltételezi, hogy a versenyzők három, kronométerrel mért sportverseny-számot teljesítenek: úszás, kerékpározás és futás.  

Az XSALT Triatlon a Szent Anna-tó környékén kerül megszervezésre. 
A résztvevők sportolók és amatőrök, junior és senior versenyzők, nők és férfiak. A rajt együtt indul.
A legtöbb versenyző amatőr. Ezáltal, a "SAINT ANA LAKE EXTERRA TRIATHLON" verseny a tömegsport kategóriába tartozik.
A verseny nemek és korkategóriák szerint felosztott és a szervezők, az ilyen versenyeken megszokott osztályozások mellett, szabadon külön versenykategóriákat is indíthatnak.
A szervező szabadon díjazhat más személyeket is az 1., 2., 3. helyeken kívül, minden kategóriában. 
A szervező szabadon választhatja meg az átadásra kerülő díjakat.  
A teljes időbe beletartoznak az átmeneti idők is. 
Az átmeneti zónában nem megengedett egy másik versenyző felszerelésének megérintése vagy mozgatása. 
Az útvonal betartása 100%-os mértékben kötelező. Kötelező áthaladni az összes ellenőrzési ponton. Az útvonal bármely „levágása” vagy „lerövidítése” a versenyző kizárásával jár. 
Az úszó próba előtt a versenyzőszámnak a jobb karra (a szervező által) történő felírásának elfogadása kötelező. 


VERSENY IDŐPONTJA ÉS HELYE


2021.07.10-én, 17:00 és 23:00 óra között a részvételi csomag átvétele, tájékoztatás, technikai infók, XSALT regisztráció, XSALT Kids Race regisztráció – Helyszín Tusnádfürdő központi parkja, a központi katolikus templommal szemben.


2021.07.11, 08:00 órai kezdettel check-in az tranzitzónában (depó), egészen 09:30-ig. 09:30 órakor a tranzitzóna lezárásra kerül.

START XSALT Kids Race: 09:00
XSALT Kids Race - díjazás: 10:30
START XSALT: 11:00

A verseny időkorlátja 4,5 óra. Ha egy versenyző nem haladt át az utolsó ellenőrzési ponton 15:30 óráig, az utolsó ellenőrzési ponthoz történő megérkezése időpontjában abbahagyja a versenyt, és az önkéntes által értesíti a versenybírót a verseny befejezéséről.  

Útvonal

A triatlon versenyen 800 m úszást, 21 km kerékpározást és 6,2 km futást kell teljesíteni. 
Minden versenyző köteles részt venni verseny napján megtartásra kerülő műszaki értekezleten.

A részvételi készlet átvétele során minden résztvevőnek alá kell írnia a saját felelősségre történő részvételi nyilatkozatot. A 14 és 18 év közötti kiskorúak tekintetében, a nyilatkozatot mind a résztvevőnek, mind valamely szülőnek alá kell írnia. Fontos és szükséges, hogy személyazonosító igazolvány legyen Önnél (személyigazolvány vagy útlevél).

ÚSZÁS
Az úszásra a Szent Anna-tóban kerül sor, az útvonal pedig bóják által meghatározott.
Az úszást két 400 méteres szakaszban végzik, a szakaszok között versenyző 50 métert fut.
Az úszás a szervezők által bójákkal megjelölt útvonalon történik. 
Úszás közben kötelező az úszósisak viselése. 
Egyéb úszási segédeszközök használata nem megengedett, kivéve a neoprén ruhát, úszósisakot és úszószemüveget.
Amennyiben a víz hőmérséklete 16 C fok alatti, a neoprén ruha használata kötelező.
Amennyiben a víz hőmérséklete 24 C fok fölötti, a neoprén ruha nem megengedett.
Amennyiben a víz hőmérséklete 13 C fok alatti, az úszást futás helyettesíti.  
A szervezők a verseny előtt egy órával jelentik be a víz hőmérsékletét.
Izomgörcsök vagy egyéb kellemetlenségek esetén a versenyző megkérheti a csónakkal lévő hegyimentők egyikét, amelyek a versenyszámot felügyelik, hogy vigyék ki őt a partra.  
Az úszás versenyszámának résztvevői, hasonlóképpen kijelentik, hogy tudatában vannak, mit jelent a nyíltvízi úszás és vállalják az összes kockázatot, ami ezzel a versenyszámmal jár.

KERÉKPÁROZÁS
A kerékpározás versenyszámának szabályzata 
Kötelező felszerelés:
– kerékpár, amely megfelel a szervező által bejelentett útvonalnak 
– a versenyzők kötelesek védősisakot viselni a kerékpárútvonal teljes hosszán; a sisakot fel kell tenni és be kell csatolni az tranzitzóna elhagyása előtt. A kihágásokat 2 perc várakozási idővel büntetik az tranzitzóna kijáratánál (penalty box).

Az autók számára hozzáférhető útszakaszokon vagy bekötőutakon a versenyzők kötelesek betartani a közlekedési szabályokat. Ettől a szabálytól való eltérés büntetést vagy kizárást von maga után.

Az útvonalat a teljes távolságban megjelölt. Az útvonalról történő letérés vagy egy ellenőrző pont kihagyása a versenyző / csapat kizárását vonja maga után.

A szervezők nem felelősek a versenyzők kerékpárjainak meghibásodása tekintetében.  
Ha meghibásodás történik, a versenyző vagy egy másik versenyző megjavíthatja a versenyző kerékpárját. Külső segítség nem megengedett.

A részvételi készletben biztosított versenyzőszámot a kerékpár kormányára szükséges felszerelni. 
A verseny során, a kerékpárosoknak óvatosan kell haladniuk az útvonalon, a sebességet az időjárási körülményeknek (eső, szél, stb.) megfelelően kell szabályozniuk, olyan módon, hogy az megfeleljen az összes közlekedési szabálynak (ahol ez szükséges). A szervezők mentesülnek bármely felelősség alól, ha a fenti szabályok nem kerülnek betartásra.

FUTÁS
Futás versenyszámának szabályzata:
Az útvonal teljes hosszában megjelölésre kerül. 
Az útvonalról való bármely letérés, vagy valamely ellenőrző pont kihagyása a versenyző/csapat kizárását vonja maga után. 
A versenyzőszámot elől, látható helyen kell viselni. 
A versenyzőnek be kell tartania a közlekedési szabályzatot és megfelelő polgári magatartást kell tanúsítania az útvonal teljes hosszán. 

Egyéb előírások
TILOS – belépni a depópontokra a Szervezőkön, versenyzőkön, hegyi csendőrségen és mentőn/hegyi mentőn kívül más személy számára.

Tranzitzónák
A triatlon versenyzői vagy a váltó versenyszámok versenyzői, akik két versenyszámban vesznek részt, a tranzitzónában rakják le a szükséges felszereléseket. Tilos kerékpárral áthaladni a tranzit területeken.  

Minden egyes versenyszám megtételét követően, a versenyző otthagyja a használt felszereléseket a tranzitzónában. Minden versenyző a versenyzőszámával megjelölt helyen helyezi el a felszereléseket. tegye a készüléket a térben jelölt számát a versenyt.

A tranzitzónában a versenyzők úgy cserélnek felszerelést, hogy azzal nem zavarják a többi versenyző berendezését.

A kerékpárok a kerékpártartón kerülnek elhelyezésre, az egyéb berendezéseket pedig a kerékpár mellett  szükséges elhelyezni, olyan módon, hogy ne kerüljenek be a tranzitzóna közlekedési terébe, sem a többi versenyző számára kijelölt helyre.  

A fent említett szabályok bármelyikének megszegése 2 perc, tranzitzóna kijáratánál történő várakozással büntetett (penalty box).

Nem engedélyezett semmilyen külső segítség a tranzitzónában végzett tevékenység tekintetében (kivéve a neoprén ruhával felszerelt kerékpár, stb.) A versenytársak a versenyzőszámok alapján léphetnek be a tranzitzónába. A tranzitzónához, emellett csak az őrző- és védőszolgálat csapatának és az XSALT csapat tagjainak van hozzáférésük.  

Úgy a Triatlon, mint a váltó tekintetében, a tranzitzóna 08:00 órakor nyílik meg a verseny reggelén, és 9:30 órakor kerül bezárásra.  

A váltó és családi versenyek esetében a a váltás kijelölt helyen történik, ezen versenyszám összes versenyzője ugyanazt a távolságot teszi meg a váltás zónájának bejáratától egészen az illető zóna kijáratáig, a szervezők által meghatározott áramlásnak megfelelően. Bármely kihágás 2 perc várakozással büntetett (penalty box). A startolást követően a váltó tranzitzónája lezárásra kerül (már nem hajthatnak be a kerékpárosok). A versenyzők, akik a futó versenyszámot teljesítik, 11:30 órától kezdődően léphetnek a stand területére, és elfoglalják a versenyzőszámuknak megfelelő helyet a stand előtt.

A három versenyszám között lesznek olyan tranzitzónák, ahol a versenyzők tárolhatják a kerékpárokat és a kapcsolódó felszereléseket. A sérülések elkerülése érdekében, a versenyzők csak a tranzitzóna kijáratánál ülhetnek fel a kerékpárra, és leszállnak a kerékpárról, mielőtt a tranzitzónába érnek. A tranzitzónába történő belépés kizárólag a versenyzők és a szervezők számára engedélyezett.

Versenyszámok

A versenyzők részt vehetnek a versenyszámokon akár egyénileg, akár váltóban, amely 2 vagy 3 tagból áll. Az utóbbi esetben a váltó minden egyes tagja egy vagy két versenyszámot teljesít a három versenyszámból, amely úszás, kerékpározás vagy futás. A váltó átadása az időmérő elektronikus csipnek az egyik csapattárs részéről a másik csapattárs részére történő átadásával történik. 
Az egyéni versenyző részt vehet váltóban is, az úszási ideje feljegyzésre kerül a csapatban is, amelynek részese.

Részvételi feltételek 

Az XSALT triatlon minden sportoló számára ajánlott, aki egészségügyi szempontból alkalmas, a rendezvény napjáig betöltötte a 18. életévét.

A résztvevők online regisztrálnak a rendezvény honlapján, a jelentkezés pedig a szervezők által kerül jóváhagyásra, a regisztrációs díj kifizetésének  igazolását követően. A rendezvény nevezési díja a hivatalos honlapon megtekinthető [www.xsalt.ro]. Az érvényes jelentkezések időben történő kifizetése esetén kedvezmények adhatóak, kedvezmények egyéb esetekben is adhatóak, mint például a csoportos jelentkezések esetén, vagy sportegyesületek általi jelentkezés esetében (eset szerint).

Minden versenyzőnek rendelkeznie kell egy FRTRI licenccel. Ha a résztvevők nem rendelkeznek az FRTRI által kibocsátott igazolvánnyal, akkor megkaphatják azt a helyszínen, a versenycsomagok átvétele alkalmával. A licencdíj 10 lej.

Ahhoz, hogy részt vehessenek a rendezvényen, a versenyzőknek maradéktalanul ismerniük kell a jelen Szabályzatot,  amelyet egy saját felelősségre adott nyilatkozat által igazolnak, amelyben kijelentik, hogy megfelelő fizikai erőnléttel, egészségügyi és mentális állapottal rendelkeznek annak tekintetében, hogy részt vegyenek a versenyen, és teljes felelősséget vállalnak, felmentve ezáltal a szervezőket a felelősség alól az esetleges kellemetlenségek tekintetében, amelyek közvetlenül vagy közvetetten érinthetik a versenyzőt az XSALT verseny keretén belül történő részvétele alatt. 

A résztvevők kötelező úszósisakot viselnek az úszás versenyszámának keretén belül, védősisakot a kerékpározás versenyszámának teljes ideje és hossza alatt. Az úszás versenyszáma alatt a résztvevők a jobb karukra vagy az úszósisakra felírt versenyzőszámmal kerülnek azonosításra. A részvételi készletben megkapott versenyzőszámot a kerékpár kormányára, futás esetében pedig az elülső részen kell elhelyezni (mellkason).

A kerékpározás versenyszámának résztvevői a versenyszám kezdetének időpontjában kötelesek minimum 0,5 literes palackban vizet vagy más hidratáló folyadékot tartani maguknál.   

A résztvevők kötelesek tisztelni egymást, hatékonyan alkalmazni a sportszerűség szellemiségét, támogatni egymást baleset esetén, tájékoztatni a szervezőt bármely eset tekintetében, ha az hatással lehet bármely résztvevő egészségére vagy testi épségére. A lehetséges balesetek korlátozása érdekében, bal oldali előzés megengedett.

A résztvevők is kötelesek a környezet megóvására, nem dobhatnak el szemetet, csomagolásokat kizárólag a kijelölt területeken.

A jelen Szabályzat által kitűzött szabályok és feltételek megszegése a résztvevők kizárását és a megszervezett versenyszámoktól való eltiltást vonja maga után. 

Helyezés. Díjazás 

A kategóriákban történő helyezés a résztvevők érkezésének sorrendjében történik. 
A célvonalat átlépésekor mérésre kerül az idő, amely alatt a résztvevőknek siker megtenni az útvonalat az időmérő csipekkel.  
Mindegyik versenyszám mindegyik kategóriájában külön helyezés kerül összeállításra. 

Végső rendelkezések 

A résztvevők feljogosítják a szervezőket arra, hogy bármely audio-video anyagot felhasználjanak, akár egyéni, akár közösségi keretek között, a rendezvény népszerűsítése és előmozdítása érdekében. 
Továbbá, a regisztráció és a részvétel által a résztvevők elfogadják azt, hogy a szervezők feldolgozzák személyes adataikat.  
Abban az esetben, ha a rendezvény bármely okból halasztásra kerül, vagy változik a rendezvény helyszíne, a szervezők nem kötelesek visszatéríteni a résztvevők által kifizetett a regisztrációs díjat; a rendezvény elmaradása esetében a szervezők kötelesek visszatéríteni a részvételi díj felét a résztvevők számára. 

Rangsorolás

A díjátadás július 7-én lesz, a Szent Anna-tónál, ideiglenes rangsorolás alapján.  A végső rangsorolás a verseny vége után 48 órával kerül közlésre a honlapon.  

a) Egyéni
Korcsoportok rangsorolása (Age Group). A korcsoportok a következők: kadétok (14-16 év), juniorok (17-19 év), 20-24, 25-29, 30-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69 év. A rangsorolás férfi és női kategóriában történik. A 30-34 és 35-39, 40-44 és 45-49, 50-54, 55-59, 60-64, 65-69 csoportok 30-39, 40-49, 50-59 illetve 60-69 csoportokká szerveződnek át, ha valamely csoportban a jelentkezések végeztében kevesebb, mint 5 versenyző jelentkezik kategóriánként (Férfi/Nő). 

A versenyző életkora a 2019. év során betöltött kor. 

b) Váltó
A rangsor női, férfi, vegyes és a vállalati kategóriák szerint kerül összeállításra. 


PANASZOK

A panaszok benyújtásának határideje a verseny végétől számított 60 perc. A panasz benyújtása 150 RON értékű összeg által kísért, amely visszaszolgáltatásra kerül, amennyiben a panasztevő igaza bizonyítást nyer az ügyben.  

Panaszt kizárólag írásban lehet benyújtani az egyik szervező részére. (a szervezők személyzeti mellényt viselnek)

FELELŐSSÉG KORLÁTOZÁSA

A szervezők nem vállalnak felelősséget a személyes felszerelésnek a résztvevők általi hibás használatát illetően, illetve abban az esetben, ha a felszerelés nem megfelelő a rendezvény tekintetében. 

A résztvevők kötelesek betartani a szervezőknek a jelentkezésre és a bejelentkezés érdekében történő megjelenésre, illetve az útvonal teljes megtételére vonatkozó javaslatait, bármely csalási kísérlet kizárás általi büntetésre kerül.  

A XSALT triatlonon való részvétel minden résztvevő saját felelőssége. A szervező mentesül bármely felelősség alól, amely a résztvevők által, a rendezvény teljes lezajlási ideje alatt elszenvedett balesetet vagy bármely más egészségügyi jellegű eseményt illet.

A szervezők nem köteles ellenőrizni azokat az információkat és dokumentumokat, amelyeket a nyújtnak be a Versenyre való beiratkozás során, és nem tehetőek felelősé ezen információk és dokumentumok valódiságát és helyességét illetően. Abban az esetben, ha kiderül, hogy a rendezvényre való jelentkezés csalás által történt, a versenyzőt kizárják, vagy jelentkezése a rendezvényre érvénytelenítésre kerül, eset szerint.

Az orvosi ellátást a versenyszámok teljes időtartama alatt mentő biztosítja, amely újjáélesztéshez szükséges berendezésekkel felszerelt és egészségügyi szakemberek által vezetett. 

A hatályos jogszabályokkal megegyezően, a szervezők kötelesek nyilvánosságra hozni a nyertesek nevét és a rendezvény díjait. A nyertesek listáját a www.xsalt.ro honlapon tesszük közzé.

A szervezők hasonlóképpen kötelesek tiszteletben tartani a személyes adatok védelmére vonatkozó 677/2001. sz. törvény rendelkezéseit. Következésképpen, a szervezők kötelesek megőrizni a résztvevők és nyertesek személyes adatainak bizalmas jellegét, és kötelesek azokat a jelen Szabályzat és a hatályos jogszabályok szerint használni. 

A szervezők nem vállalnak kötelezettséget a versenyző azon költségeinek vagy kiadásainak tekintetében, amelyek a rendezvényen való részvételhez kapcsolódnak, a regisztrációs díj kivételt képez.