Tusnádfürdő

Tusnádfürdő – Tudod, hogy jót tesz neked!

Valószínű, hogy nem először hallasz Tusnádfürdőről és biztosan rémlik, hogy köze van az ásványvízhez, balneo-kezeléshez, hegyhez, termálvizes fürdőkhöz.

Mint minden romániai üdülőhely, Tusnádfürdőnek is több aranykora, hanyatása és újjászületése ismeretes. Nem akarunk untatni, de fontosnak véljük, hogy tudd a következőket.

Minden ami itt van,
a természet erejével való gyógyulás gondolata köré szerveződik. Maga az alapító mítosz vagy egy helyi legenda szerint egy pásztor fia véletlenül egy ásványvizes mocsárba téved és meggyógyul. Tehát minden innen indul, a körülvevő hegyek vulkanikus múltjukból eredő ásványi vizek gyógyító hatásától. Már 1845-ben létrejött egy részvénytársaság a gyógyító természetes források hasznosítására.
.
A vállalkozásnak sikere volt, különböző befektető jelent meg a helyszínen, románik, mgyarok, osztákok. Ez a diverzitás fellelhető a villák és házak építészeti stílusában, hosszú ideig a helyet mint „Kis Svájc” ismerték. Megjelentek az első kezelési központok, a Csukás mestersége tó, szállodák stb, majd az üdülőt 1968-ban várossá nyilvánították.

Ha sikerül eljutnod ide, elmondhatod, hogy Románia legkisebb városában vagy  és, ha megnézzük egy kicsit a statisztikákat, a városnak hivatalosan 1641 lakosa van, de a valóságban ennél kisebb, hiszen tőlünk is sokan dolgoznak külföldön.

Túlzás nélkül megállapíthatjuk, hogy jelenleg több osztályozott szálláshellyel (1499) rendelkezünk, mint lakossal!

Ha egy időben (a 90-es évek) egy elég kínos helyzetnek néztünk elébe (nem működött egy termál vizes fürdő vagy ennek megfelelő uszoda sem), jelenleg legalább 3 helyen próbálhatják ki az érdeklődők a termál vizes fürdőt a legjobb feltételek mellett (Tusnádfürdő Élményfürdő, O3Zone szálloda, Csukás szálloda).

A felsorolt létesítményeken kívül felfedezheted és megkóstolhatod a természetes ásványvíz-forrásokat, a kürtös kalácsot, de a hagyományos gulyást is. 

Ha szereted az erdőt, ne hagyd ki a
Sólyomkő természetes rezervátumhoz, a Szent-Anna tóhoz és a Mohos Tőzegláphoz, illetve az Apor bástyához induló hegyi túra utakat.

Jó hírünk van akkor is, ha nem akarsz semmivel sem foglalkozni: nálunk jól érzed magad akkor is, ha csupán az ózondús levegőt lélegzed, mely bőséges negatív ionokat tartalmaz.

Végül turisztikai információk:
Tusnádfürdőt a DN 12 vagy a Brassó – Déda 400-as vasútvonalon lehet megközelíteni, Csíkszeredától 32 km-re van délre, Sepsiszentgyörgytől 37 km-re északra, 67 km-re Brassótól és 35 km-re Baróttól.

Földrajzi szempontból a Csomád vulkanikus hegység nyugati oldalán helyezkedünk el, az Olt hegyszorosban 656 m-es magasságban, fenyő és lombhullató erdők közepén. Az Olt folyó a fürdő fő folyója.

Várunk!